Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vaskapualja-dűlőben álló kereszt.

Sajnos ez a kereszt nyomtalanul eltűnt, semmi nyoma nincsen. Írtam Szalay Ákosnak, aki Mirkó Ferenc munkája alapján összegyűjtötte a kereszteket, és  Dr. Birkás János készített hozzá geodéziai felmérést. A GPS adatok alapján sem lett sajnos a kereszt. A navigációs adatok szerint, az alábbi képen a zöld nyílnál kellene lennie a keresztnek, de sajnos semmi nincs ott. A geodéziai mérés szinte napra pontosan két éve, 2011.05.13.-án készült. Akkor még biztos megvolt a kereszt, sőt Szalay Ákos még tavaly is látta. Aki tud valamit róla, írja meg..
 


Nagyobb térképre váltás

Így néz most ki a terület:Vaskapualja-dűlő keresztVaskapualja-dűlő kereszt

Egy kép szerencsére megmaradt,  a Börzsöny barátai honlapról másoltam. Vaskapualja-dűlő kereszt

Tovább

Világcsodája vaskereszt 1956 emlékére

Betonvasból készült, kovácsoltvas nyílhegy végződéssel, díszekkel és 1956 felirattal ellátott kereszt a püspöki palota Konstantin téri homlokzata előtt. A keresztet egy alacsony kőtámfalon helyezték el. Lábánál kis márványtábla: "Világ csodája 1956-os magyar forradalom"Világcsodája Világ Csodája vaskereszt  kereszt  1956Világcsodája Világ Csodája vaskereszt  kereszt  1956.

Tovább

Váci képoszlopok

A képoszlopok, vagy útszéli szentképtartók illetve németesen Bildstock-ok találhatóak Vácon is. Egy a Törökhegyen, kettő a Külső-rádi úton. Hasonló még a Kálvária alatt lévő gyülekezőkápolna, illetve a leghíresebbek a Hétkápolna képoszlopai . A hét képoszlopot (régiesen: kápolnát), melytől a Hétkápolna a nevét kapta Czupin Ilona állíttatta férje emlékére, 1738-ban. A kápolnák fülkéiben a Boldogságos Szűz hét fájdalmát és hét örömét ábrázoló képek voltak elhelyezve.

A kőből képoszlopok faragott oszlop fülkeszerűen kialakított felső részének mélyedésében általában festett, vagy faragott képet helyeztek el, az oszlop tetején kereszt látható. Az útmenti képoszlopok funkciója nem teljesen tisztázott. A legvalószínűbb feltételezés, hogy határjelző szerepük lehetett. A belterület és külterület, illetve a dűlők határán álltak. De ismerünk olyanokat is, melyeket szerencsétlenségek helyszínére emlékül állítottak.

1. Törökhegyen a „Gerinc” út mentén álló Szent Antal képoszlop.  A fülkében Páduai Szt. Antal festett képe látható.képoszlop vác törökhegy Szent Antal rádi út Bildstock Útszéli szentképtartó

 

2. Külső Rádi út bal oldalán elzárt területen lévő felújított képoszlop.
https://img.reblog.hu/blogs/14041/img_6061602fe7a0d.jpeg?full=1?full=1képoszlop vác törökhegy Szent Antal rádi út Bildstock Útszéli szentképtartóképoszlop vác törökhegy Szent Antal rádi út Bildstock Útszéli szentképtartó
 

3. Rádi úton a Mária-udvari bejárónál élló képoszlop. A volt Marx-villához (Mária-udvar) vezető, vadgesztenye fasorral keretezett út elején állították fel a fülkés képoszlopot. A fülkében virágok között kis méretű, festett Mária szobor van.képoszlop vác törökhegy Szent Antal rádi út Bildstock Útszéli szentképtartóképoszlop vác törökhegy Szent Antal rádi út Bildstock Útszéli szentképtartóképoszlop vác törökhegy Szent Antal rádi út Bildstock Útszéli szentképtartóképoszlop vác törökhegy Szent Antal rádi út Bildstock Útszéli szentképtartó

Tovább

A középvárosi temető eltűnt keresztjei

Vác városának legrégebbi temetőjét, a város "múltját" a váci középvárosi temetőt jó pár évvel ezelött 38 évvel a bezárása után felszámolták. A temető elhanyagolt volt, ám mégis a városhoz tartozott, szerves része volt, olyan neves váciak síremlékével, mint Landerer Lajos, Tragor Ignác. A temetőt eredetileg egy út miatt zárták be, ami épp ott vezetett volna keresztül. Sokáig szó volt egy kegyeleti park létrehozásáról is, felmerült egy lakópark terve is - ki akar egy temető felett lakni? - , de pletykáltak kamionterminálról, és multicég telephelyéről is. Jelenleg egy üres, gazos terület áll a város közepén. Érdekes módon a zsidótemetőt nem engedték felszámolni, mert megszentelt föld. A deákvári plébánia számára ez a terület nem volt az. El is adta. Sikerült mindezt úgy, hogy országos botrány kerekedett a temető felszámolásából, hisz azt úgy hajtották végre, hogy emberi csontokkal együtt 100 tonna sírkő-maradványt a sződliget dunapartra öntöttek. Ennyi valósult meg a fejfák, sírok, kripták, jellegzetes kövek megmentéséből. Kiönteni csontokkal együtt a dunapartra. Felelős természetesen azóta sincs, a temető helyén burjánzik a gaz.
A középvárosi temetőben állt három kőkereszt is, ami most a deákvári templom udvarán hever. Szerencsére Szalay Ákos megörökítette az utókor számára a kereszteket.

A Miltényi kápolna melletti Borovi kereszt (1898).
Jelenleg a Deákvári templom udvarán van.
középvárosi temető  keresztek



 A Borovi kereszt (1898) korpusz nélkül

középvárosi temető  keresztek

Felirat a Borovi kereszt talapzatán

középvárosi temető  keresztek

Az Althann címeres kereszt.

 középvárosi temető  keresztek
Az Althann-címeres kereszt műkő korpusza. középvárosi temető  keresztek

középvárosi temető  keresztek

Ortodox keresztény közösségi kereszt, cirill betűs felirattal (1813)
Gál Judit írt róla cikket: Váci Polgár 16. évfolyam 11. szám, 2010. november, 11. oldal.
 középvárosi temető  keresztek

A keresztek ma a deákvári templom udvarán.
 középvárosi temető  keresztek

A temető 2013 májusi képe

középvárosi temető  keresztek

In memoriam Középvárosi temető Facebook csoport 

Tovább

Vác és Verőce közt a római őrtoronynál lévő kereszt

római őrtorony kereszt fakereszt útszéli kereszt


Nagyobb térképre váltás

Tovább

Váci keresztek

blogavatar

Bővülő képes blog a váci és Vác környéki keresztekről.

Utolsó kommentek

HTML